Pondělí 17. 6. 2024  |  Svátek má: Adolf
Počet článků: 9

TYGR USSURIJSKÝ

Rubrika: Volný čas » Chováme zvířata
Libor Cesar  4.4.2008
Třída: savci

Řád: šelmy

Výskyt: povodí řek Amur a Ussuri na ruském Dálném východě, dále v severní Číně a Severní Koreji

Hmotnost: 100-300 kg

Délka těla: 200 - 280 cm (bez ocasu)

Věk: až 26 let

Tygr ussurijský Tygr ussurijský

Charakteristika:

Tygr je největší žijící kočkovitou šelmou a jednou z největších šelem vůbec. Jeho štíhlé, nápadně ze stran stlačené tělo nese mohutnou hlavu, jež je kulatější než u lva. Tygří tlapy jsou mohutné s velikými zatažitelnými drápy a ocas bez koncové štětky. Srst je krátká a hladká, pouze na tváři prodloužená formou licousů. Svislé, nebo na končetinách příčné pruhování napodobuje stíny vržené vegetací v hustém podrostu pralesů a lesů. Ze smyslů jsou nejdůležitější výborný zrak a sluch, čich je poměrně slabý.



Biotop:
Jeho domovem jsou rozsáhlé smíšené lesy.

Způsob obživy:
Tygři jsou výluční masožravci. V jejich potravě dominují kopytníci, zejména divoká prasata a jeleni. V případě nedostatku těchto zvířat však nepohrdnou ani malými ptáky, hlodavci, žábami či rybami. I přes svoji velkou sílu a bystré smysly tygr tráví na lovu dlouhé hodiny, neboť z deseti pokusů je úspěšný pouze jedenkrát. Za vybranou kořistí se plazí deset až dvacet pět metrů. Malá zvířata usmrcuje prokousnutím hrdla, větší nejprve strhne k zemi a pak prokousne jejich šíji. Dospělé zvíře denně spotřebuje 9 – 10 kg masa.

Rozmnožování:
Samice pohlavně dospívají ve věku 3 až 4 let, samci o rok později. K páření dochází nejčastěji během zimy a na jaře, délka březosti je 90 – 112 dnů, samice rodí 1 – 6 mláďat. Mléko sají 5 – 6 měsíců a s matkou zůstávají asi 1 až 3 roky a učí se od ní lovit.

Zajímavosti:
Lidožraví jedinci se u tygrů vyskytují nejčastěji ze všech kočkovitých šelem (týká se to především bengálské rasy). Člověka jako kořist loví jen tygři mající nějaké zranění, často způsobené člověkem.
Zatímco ve volné přírodě se počet tygrů ussurijských odhaduje na 500 ks, ve světových zoo jich žije nejméně 1000 ks.

Počet zobrazeni celkem: 5282
Počet zobrazeni za poslední měsíc: 42
Doporučujeme
Nejčtenější články
Redakce